Contact

Informatie > Jongeren

Wat is homoseksualiteit?

Homoseksualiteit is het houden van, het verliefd worden op of het vallen op iemand van hetzelfde geslacht (jongens op jongens, meiden op meiden). Een relatie tussen man en vrouw noemen we heteroseksueel. Een homoseksuele relatie is hetzelfde, alleen met het verschil dat het nu twee mannen zijn of twee vrouwen en geen vrouw en een man. Een jongen die op mannen valt noemen we ook wel homo. Meisjes die op vrouwen vallen noemen we ook wel lesbisch.
Als je gevoelens hebt voor mannen en voor vrouwen kun je jezelf als biseksueel beschouwen.


Is homoseksualiteit raar?
Homoseksualiteit is een natuurlijke voorkeur. Net zoals iemand graag wortelen eet en de andere graag prei. Zo wordt de een verliefd op iemand van een ander geslacht, de ander op iemand van hetzelfde geslacht. Homoseksuele gevoelens zijn menselijke gevoelens en dus natuurlijk.

Homoseksualiteit is er altijd geweest. Het is niet van de een op de andere dag ontstaan. Homoseksualiteit is ook iets dat men in alle landen ter wereld terugvindt. Maar de vorm en de naam die erbij horen geven aan dat de gevoelens ten opzichte van homoseksualiteit per land verschillen. Dit is afhankelijk van de maatschappij, het land en de cultuur waarin men leeft.

Sommige mensen denken dat homoseksualiteit een ziekte is. Dit is niet waar. Je kunt iemand niet naar een dokter sturen om van homoseksualiteit te genezen. Mensen kunnen hun homoseksuele gevoelens onderdrukken, maar niet hun hele leven lang.

Ben ik homo?
Hoe weet je eigenlijk of je homo of lesbo bent? Of wanneer ben je nu een homo of lesbo? Misschien vragen die je wel herkent. Hoe moet je dat ook weten? Je hoort er weinig over dat meiden op meiden vallen en jongens op jongens verliefd worden. Maar hoe weet je het van jezelf?

We kunnen hier niet bepalen of je homo of biseksueel bent of kunt zijn. Maar je twijfelt waarschijnlijk niet voor niets daaraan en je bent niet voor niets op deze website aan het kijken. Je denkt dat je misschien homo bent. Waar komt dit vandaan? Komt het door een soort voorgevoel? Of heb je een directe aanleiding om te denken dat je het zou kunnen zijn? Ben je als jongen verliefd geworden op een jongen? Anders gezegd: wat is de reden waardoor jij denkt dat je homo of biseksueel zou kunnen zijn?

Redenen waarom je het zou kunnen zijn:
- Gevoel;
- Vermoeden;
- Opgewonden raken door een persoon of alleen door een bepaald geslacht;
- Seksuele ervaring;
- Alleen kunnen denken aan een persoon of personen van een bepaald geslacht;
- Verliefd op iemand;
- Dromen van iemand;
Jij bent de enige die het antwoord kan geven. Dit kan alleen door eerlijk tegen jezelf te zijn. Probeer te voorkomen dat je al gaat nadenken over wat anderen er eventueel van kunnen denken. Wat jij voelt is nu het allerbelangrijkste. Die anderen komen later wel. Pas als je alleen luistert naar jezelf en je eigen gevoelens, kom je achter het juiste antwoord op de vraag.

Het beste wat je kunt doen als je twijfelt of je homo bent, is er rustig de tijd voor nemen. Probeer niet in 5 minuten tot de oplossing te komen, want dat lukt je niet. Denk er dan liever niet al te veel over na en laat het je maar overkomen. Je zult dan vanzelf ontdekken wat en wie je leuk vind.

Wat is uit de kast komen?
Ervoor uitkomen dat je op jongens valt als jongen of als meisje op meisjes valt heet nu coming out of uit de kast komen. Het is het accepteren van je seksuele voorkeur en vertellen aan mensen in je omgeving dat je een andere voorkeur hebt. Dat doe je natuurlijk alleen  als je dat zelf wilt. Jij bepaalt wanneer dat gebeurt, tegen wie en hoe. Dat is jouw keus. Het is niet altijd een makkelijke keus. Uit de kast komen is een unieke ervaring voor iedere homo of biseksuele persoon. Sommigen ervaren angst, pijn en verdriet. Anderen vinden het proces veel minder moeilijk en ervaren het zelfs als prettig of als een opluchting.

Vaak gebeurt het uit de kast komen in fases. Eerst natuurlijk voor jezelf en daarna naar anderen toe. Meestal maak je het langzaamaan bekend aan de buitenwereld. Eerst bij de mensen die je vertrouwt en die je waarschijnlijk zullen steunen en daarna pas bij de andere mensen om je heen. Mensen die je steunen kunnen je enorm helpen bij de spanning die soms samen gaat met het uit de kast komen.

 

Homoseksualiteit en geloof
Als het gaat om religie, is dit afhankelijk van de verschillende religieuze  boeken die als uitgangspunt gehanteerd worden en van de interpretatie van deze teksten. Binnen één religie kan het heilige boek op verschillende wijzen worden geïnterpreteerd en zo kan het voorkomen dat er binnen één religie verschillende zienswijzen zijn op homoseksualiteit. Ook de dynamiek binnen verschillende etnische groepen en de denkbeelden over bijvoorbeeld mannelijkheid en vrouwelijkheid en de rollen die bij mannen en vrouwen ‘horen’, hebben invloed op de manier waarop er naar homoseksualiteit gekeken wordt.

Veel orthodoxe gelovigen (moslims en christenen) vinden dat homoseksualiteit en religie niet samen gaan, omdat ze denken dat God homoseksualiteit verbiedt. Zij geloven dat het huwelijk tussen man en vrouw de enige goede samenlevingsvorm is en dat seks buiten het huwelijk verboden is, ook voor heteroseksuelen. Daarom keuren ze homoseksualiteit af. Het is in hun ogen zondig en tegen de regels van het geloof.

Anderen gelovigen vinden dat homo’s en lesbo’s er niets aan kunnen doen dat zij homoseksuele gevoelens hebben. Zij zijn niet zondig, zolang ze niks met die gevoelens doen. Homoseksuelen mogen volgens hen geen relaties aangaan of seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

Weer anderen interpreteren hun religie minder letterlijk en passen het toe op de maatschappij waarin ze leven. Ze vinden bijvoorbeeld dat het geloof gaat om ieders persoonlijke relatie met God. Zelf kunnen ze niet oordelen: dat kan alleen God.

Ahmed Marcouch (Tweede Kamerlid PVDA) zegt hierover:
“ook de homoseksueel is een schepsel van God en de vrijheid van de homo is dezelfde vrijheid als die van de moslim of de christen.”

Homoseksualiteit en de Islam
De homo en de koran, gaat dat samen?
De basishouding ten aanzien van homoseksualiteit van de Islam verschilt in principe niet veel van die van het Christendom. De heilige boeken van beide godsdiensten staan afwijzend tegenover seks tussen twee mannen. Zij ervaren homoseksualiteit als een keuze die kan voortkomen uit invloeden van buitenaf, zoals media, influisteringen, of contact met anderen. Zij zien homoseksualiteit dus ook als iets dat men weer af kan leren. Maar ook binnen de Islam bestaan verschillende stromingen die het geloof verschillend uitleggen en beoefenen. Binnen veel kerken in Nederland is homoseksualiteit inmiddels geaccepteerd. Binnen de Islam is het nog niet zo breed geaccepteerd, maar de praktijk laat zien dat veel Nederlandse moslims, net als Nederlandse christenen, de afgelopen decennia een steeds meer persoonlijke invulling aan hun geloof geven, waarin wel degelijk plaats is, of zou kunnen zijn, voor hun homoseksuele medemens.

Seks en gezondheid:
Is homoseksuele seks onveiliger?
Net als bij heteroseks, ligt het eraan wat je doet en hoe je het doet. Door seks te hebben zonder condoom, kun je hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) oplopen.
Bij anale seks is het risico op overdracht van soa wel groter. Daarom is het belangrijk om een condoom te gebruiken. Kijk voor meer informatie over gezonde seks op mantotman.nl

HIV en soa
HIV is het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. Het breekt het menselijke afweersysteem af. Het lichaam van iemand die besmet is met HIV, wordt daardoor vatbaar voor allerlei infecties en bepaalde vormen van kanker. Wanneer je met het HIV-virus besmet bent, kun je dus allerlei ziektes oplopen omdat je afweersysteem niet meer goed functioneert. Iemand die besmet is met HIV wordt niet meteen ziek. Het kan jaren duren voordat dat gebeurt. Je kunt dus wel HIV hebben, maar nog geen aids.


De afkorting soa staat voor ‘seksueel overdraagbare aandoeningen,’ ook wel geslachtsziekten genoemd. Hetero’s en homo’s, mannen en vrouwen kunnen soa oplopen. De meest voorkomende soa in Nederland zijn chlamydia, genitale wratten, gonorroe, hepatitis B, syfilis en HIV.
Soa loopt je op via seks. Verschillende soa worden op verschillende manieren overgedragen. Onder andere via sperma, bloed en vaginaal vocht.

Door veilig te vrijen, kun je hiv-overdracht voorkomen en is de kans op andere soa kleiner, maar niet helemaal uitgesloten. Daarom is het belangrijk om je ieder jaar te laten testen bij je huisarts, de GGD of een soa-centrum.

Als je iets merkt van een soa, is het bijvoorbeeld een branderig gevoel bij het plassen, zweertjes, wratjes of blaasjes rond of in je anus, vagina of mond. Pijn als je naar de wc gaat, of jeuk rondom je penis, vagina of anus.
Maar het vervelende van soa is dat je heel vaak niets merkt. Het kan jaren duren voordat de eerste verschijnselen optreden. Dan kan een soa al ernstige gevolgen hebben. Sommige soa kunnen zelfs verergeren als je er langer onbehandeld mee doorloopt.

Het is dus belangrijk dat je je regelmatig laat testen, ook als je geen klachten hebt!

 

Waar kan ik terecht?
Er zijn in Eindhoven veel organisaties waar je terecht kunt met jouw specifieke vragen of problemen. Er zijn altijd mensen die je kunnen helpen of een antwoord hebben op jouw vraag.
Om te weten waar je terecht  kunt met welke vraag, download de sociale kaart. Hierop vind je alle organisaties die voor jou belangrijk kunnen zijn.